Trauma zdarzenia losowego jakim jest wypadek komunikacyjny, zostawia ┼Ťlad na jego ofiarach. Pod tym terminem kryj─ů si─Ö osoby, kt├│re uczestniczy┼éy w wypadku drogowym bez wskazania, czy s─ů one sprawcami, czy poszkodowanymi w tym zdarzeniu. Stan psychiczny sprawcy wynikaj─ůcy z do┼Ťwiadczenia zwi─ůzanego z nieumy┼Ťlnym spowodowaniem ┼Ťmierci i odczuwanie osobistej odpowiedzialno┼Ťci za ni─ů, jest sytuacj─ů g┼é─Öbokiego kryzysu emocjonalnego nie tylko dla osoby bezpo┼Ťrednio zaanga┼╝owanej, ale r├│wnie┼╝ dla jej ca┼éej rodziny. A proces uk┼éadania sobie ┼╝ycia w cieniu ┼Ťmierci jest powolny i bolesny, co stanowi istotn─ů konsekwencj─Ö zabronionego czynu. Wkomponowanie w aktywno┼Ť─ç organizacji, pracy sprawc├│w w formie wolontariatu i uczestnictwo w realizowanych programach, ma zastosowanie PROBACJA - wa┼╝ny ┼Ťrodek resocjalizacji w oparciu o spo┼éecze┼ästwo, w po┼é─ůczeniu z sensownym zaanga┼╝owaniem spo┼éecznym, zapewniaj─ůcym wymagane oddzia┼éywanie spo┼éeczne, ekonomiczne oraz osobowo┼Ťciowe