Organizowane od 2019 roku Konwenty pt.: “Wsp├│┼épraca mi─Ödzysektorowa I innowacje na rzecz bezpiecze┼ästwa drogowego” s─ů podsumowaniem ca┼éorocznej pracy w ramach Og├│lnopolskiego Programu "B─ůd┼║ bezpieczny na drodze". Przedsi─Öwzi─Öcie posiada ponad 150 patronat├│w honorowych najwa┼╝niejszych urz─Öd├│w administracji rz─ůdowej i samorz─ůdowej, uczelni wy┼╝szych, instytucji i organizacji BRD oraz patronaty medialne najwi─Ökszych stacji telewizyjnych i radiowych w Polsce (w tym TVP i Polskiego Radia SA).Zalecenia i rekomendacje pokonwentowe przesy┼éane s─ů do Kancelarii Prezesa Rady Ministr├│w sk─ůd dalej rozdysponowane zostaj─ů do poszczeg├│lnych Ministerstw. „Przekazane postulaty i rekomendacje, s┼éu┼╝─ů programowaniu rz─ůdowych kierunk├│w dzia┼éa┼ä w zakresie bezpiecze┼ästwa ruchu drogowego w Polsce” – to s┼éowa Ministra Infrastruktury, kt├│ry pismem z dnia z dnia 29 stycznia 2021 roku przes┼éa┼é do Fundacji swoje podzi─Ökowania.

Zaanga┼╝owanie i wsp├│┼épraca przynosz─ů pierwsze rezultaty. Poczynione zosta┼éy ju┼╝ pierwsze prace legislacyjne, w ramach kt├│rych zmiany w prawie dotycz─ůcym bezpiecze┼ästwa drogowego niebawem wchodz─ů w ┼╝ycie. Wiele z rekomendowanych przez uczestnik├│w Konwentu postulat├│w, wykorzystanych zosta┼éo w opracowaniu projektu Narodowego Programu Bezpiecze┼ästwa Ruchu Drogowego na lata 2021-2030. Kilka konwentowych pomys┼é├│w innowacyjnych znajduje ju┼╝ swoje zastosowanie w praktyce. Z bud┼╝etem 2,5 miliarda z┼éotych na lata 2021-2024, rz─ůd przyj─ů┼é “Program Bezpiecznych Dr├│g”, kt├│ry zak┼éada m.in. przebudow─Ö skrzy┼╝owa┼ä, dr├│g krajowych i o┼Ťwietlenia. Utworzona r├│wnie┼╝ zostanie „Narodowa Agencja Bezpiecze┼ästwa Transportu” – kom├│rka centralnego szczebla koordynuj─ůca dzia┼éania urz─Öd├│w i instytucji wszystkich ┼Ťrodowisk BRD.
┼╗ywimy ogromn─ů nadziej─Ö, ┼╝e nasze przedsi─Öwzi─Öcie, kt├│re uzyska┼éo tak du┼╝e zainteresowanie spo┼éecze┼ästwa ze znacz─ůcym poparciem decydent├│w, stanie si─Ö prawdziw─ů „rewolucj─ů”, a planowana interwencja osi─ůgnie trwa┼ée, pozytywne rezultaty.