┼Üwinouj┼Ťcie: Ma powsta─ç pierwszy w Polsce o┼Ťrodek dla ofiar wypadk├│w

Dodano: 3 wrze┼Ťnia 2009, 16:30 Autor: Hanna Nowak-Lachowska

Aleksandra Kieres chce otworzy─ç w ┼Üwinouj┼Ťciu pierwsze w Polsce Centrum Rehabilitacji Os├│b Poszkodowany w Wypadkach Drogowych. Na budow─Ö fundacja "Nadzieja" chce og┼éosi─ç og├│lnopolsk─ů akcj─Ö "Z┼éot├│wka od ka┼╝dego Polaka".

Zacz─Ö┼éa od sukni ┼Ťlubnych

Aleksandra Kieres przez 18 lat by┼éa nauczycielk─ů matematyki. Potem prowadzi┼éa salon sukien ┼Ťlubnych. Jej klientami byli m.in. rodzice, kt├│rych c├│rki, zanim wysz┼éy za m─ů┼╝, zgin─Ö┼éy w wypadkach drogowych. Chcieli je pochowa─ç w sukniach ┼Ťlubnych. To w┼éa┼Ťnie wtedy pani Aleksandra zainteresowa┼éa si─Ö t─ů problematyk─ů. Tak powsta┼éa Fundacja Os├│b Poszkodowanych w Wypadkach Drogowych Nadzieja.

O┼Ťrodek mia┼éby powsta─ç w opuszczonym przez wojsko budynku przy ulicy Rogozi┼äskiego. Agencja Mienia Wojskowego ju┼╝ trzy razy pr├│bowa┼éa go sprzeda─ç, ale bez skutku.
Aleksandra Kieres jest prezesem Fundacji "Nadzieja" Os├│b Poszkodowanych w Wypadkach Drogowych.

- Ten obiekt w ┼Üwinouj┼Ťciu to dla nas du┼╝a szansa - m├│wi Aleksandra Kieres. - Wszystkie
 przepisy, ustawy s─ů nam przychylne. Agencja te┼╝ ch─Ötnie by nam da┼éa ten budynek. Tylko wiadomo, ┼╝e najpierw musi spr├│bowa─ç go sprzeda─ç. Taka jej rola. Ale skoro ju┼╝ trzy razy si─Ö nie uda┼éo, to nasze szanse rosn─ů.

Za pierwszym razem Agencja zaproponowała Fundacji inny obiekt w innym rejonie. Jak mówi Aleksandra Kieres, bardzo atrakcyjny, ale nie dla podopiecznych jej fundacji. Przede wszystkim dlatego, że
 znajduje si─Ö w ┼Ťrodku lasu.

- My nie tylko prowadzimy rehabilitacj─Ö, staramy si─Ö przywr├│ci─ç naszych podopiecznych do
 zdrowia - t┼éumaczy Aleksandra Kieres. - Tak┼╝e przywr├│ci─ç ich do spo┼éecze┼ästwa. O┼Ťrodek w lesie nam w tym nie pomo┼╝e.

Fundacja wybra┼éa ┼Üwinouj┼Ťcie m.in. z
 uwagi na uzdrowiskowy charakter, ciep┼ée (jak na Ba┼étyk) morze. Ale nie tylko. Zdaniem cz┼éonk├│w fundacji i ich podopiecznych, miasto jest dostosowane do potrzeb niepe┼énosprawnych. Osoby poruszaj─ůce si─Ö na w├│zkach mog─ů specjaln─ů k┼éadk─ů dotrze─ç nad brzeg morza, s─ů te┼╝ przystosowane dla nich toalety, w wielu miejscach podjazdy, dzia┼éaj─ů szko┼éy integracyjne.

Aby zebra─ç pieni─ůdze potrzebne na budow─Ö o┼Ťrodka fundacja chce og┼éosi─ç akcj─Ö "Z┼éot├│wka od ka┼╝dego Polaka". Podobne zbi├│rki og┼éasza┼éy ju┼╝ inne fundacje. Na przyk┼éad "Akogo" aktorki Ewy B┼éaszczyk, kt├│ra buduje r├│wnie┼╝ pierwsz─ů w naszym kraju klinik─Ö Budzik, gdzie maj─ů by─ç leczone dzieci, kt├│re w wyniku nieszcz─Ö┼Ťliwych wypadk├│w uleg┼éy ci─Ö┼╝kim uszkodzeniom m├│zgu i znajduj─ů si─Ö w ┼Ťpi─ůczce.

Fundacja "Nadzieja" liczy tak┼╝e na pieni─ůdze z Unii Europejskiej.

- Bo przecie┼╝ osoby poszkodowane w wypadkach drogowych s─ů wsz─Ödzie - m├│wi Aleksandra Kieres. - ┼Üwinouj┼Ťcie le┼╝y blisko Niemiec. Mogliby┼Ťmy leczy─ç tak┼╝e osoby z zagranicy.

Wierzy, ┼╝e m├│g┼éby to by─ç jeden z najlepszych o┼Ťrodk├│w specjalizuj─ůcy si─Ö w medycynie pourazowej.

- Opr├│cz zaplecza rehabilitacyjnego, planujemy wybudowa─ç r├│wnie┼╝ zaplecze konferencyjno-szkoleniowe z saun─ů, basenem, kr─Ögielni─ů itp., z kt├│rego mogliby korzysta─ç ludzie zdrowi - dodaje prezes Nadziei. - A dla nas by┼éyby to dodatkowe pieni─ůdze.

Aleksandra Kieres razem z grup─ů podopiecznych fundacji spotka┼éy si─Ö w sprawie o┼Ťrodka z prezydentem miasta Januszem ┼╗murkiewiczem. Obieca┼é pomoc w uzyskaniu budynku od AMW.