Spr├│bujmy pom├│c

W obecnym czasie - wzmo┼╝onego ruchu drogowego, z roku na rok wzrasta ilo┼Ť─ç wypadk├│w drogowych, a proces ubo┼╝enia spo┼éecze┼ästwa powoduje olbrzymie trudno┼Ťci w rehabilitacji os├│b poszkodowanych lecz─ůcych si─Ö w szpitalach i sanatoriach. Koszty z tym zwi─ůzane w du┼╝ej mierze dotycz─ů samych os├│b poszkodowanych jak i cz┼éonk├│w ich rodzin, co w wielu przypadkach uniemo┼╝liwia kontynuowanie leczenia, w wyniku czego wiele os├│b pozostaje bez pomocy, zar├│wno tej medycznej, jak i rehabilitacyjnej i materialnej.

Brak ┼Ťrodk├│w finansowych ofiar wypadk├│w drogowych, jak i os├│b jej najbli┼╝szych w wyniku utraconych zarobk├│w lub innych ┼Ťrodk├│w utrzymania, niejednokrotnie z brakiem mo┼╝liwo┼Ťci pokrycia koszt├│w od sprawcy wypadku, od kt├│rego nie spos├│b uzyska─ç odszkodowania, niezale┼╝nie od tego czy sprawca przest─Öpstwa zosta┼é wykryty, oskar┼╝ony lub skazany, czy z tytu┼éu ubezpieczenia - pozostawia osoby poszkodowane bez ┼Ťrodk├│w do kontynuacji leczenia.

Statutowym celem dzia┼éalno┼Ťci Fundacji "Nadzieja" Os├│b Poszkodowanych w Wypadkach Drogowych, jest wspieranie leczenia os├│b, kt├│re dozna┼éy uszczerbku na zdrowiu w zwi─ůzku z wypadkiem drogowym. Dotyczy to sfery fizycznej, spo┼éecznej oraz psychicznej, u podstawy kt├│rej jest pomoc w doj┼Ťciu do zdrowia i powr├│t do prawid┼éowej egzystencji w spo┼éecze┼ästwie jako pe┼énoprawnych jego cz┼éonk├│w.

Fundacja "NADZIEJA' Os├│b Poszkodowanych w Wypadkach Drogowych w swej dzia┼éalno┼Ťci uzyska┼éa Status Organizacji Po┼╝ytku Publicznego.

A wdzi─Öczno┼Ť─ç od os├│b niepe┼énosprawnych w wyniku wypadku drogowego, za uzyskane w ramach mo┼╝liwo┼Ťci wsparcie, zrozumienie i pomoc oraz zdobyte zaufanie i coraz szersze poparcie w sferze realizacji swoich zada┼ä statutowych na rzecz po┼╝ytku publicznego, dopiero w dwuletnim okresie istnienia Fundacji "Nadzieja" Os├│b Poszkodowanych w Wypadkach Drogowych - jest szczeg├│lnym osi─ůgni─Öciem wszystkich os├│b dzia┼éaj─ůcych w imieniu Fundacji.

Organizacje pozarz─ůdowe s─ů zatem szczeg├│lnym partnerem Nas wszystkich, w realizacji zada┼ä i obowi─ůzk├│w wynikaj─ůcych wzgl─Ödem og├│┼éu spo┼éecze┼ästwa. Jednak┼╝e uwarunkowania prawne jak i finansowe trzeciego sektora nie s─ů w stanie wype┼éni─ç i zr├│wnowa┼╝y─ç wszystkich potrzeb. Z tego te┼╝ wzgl─Ödu b─Ödziemy wdzi─Öczni za okazan─ů ka┼╝d─ů pomoc, czy to finansow─ů, rzeczow─ů, jak r├│wnierz w formie wk┼éadu w┼éasnej pracy.

Z powa┼╝aniem i nadziej─ů

Prezes Zarz─ůdu Fundacji "NADZIEJA"
Os├│b Poszkodowanych w Wypadkach Drogowych
mgr Aleksandra Kieres