SUBKONTO                                                                                                                    |
Fundacja „Nadzieja” Os├│b Poszkodowanych w Wypadkach Drogowych w swojej dzia┼éalno┼Ťci na rzecz po┼╝ytku publicznego mi─Ödzy innymi otwiera i prowadzi dla podopiecznych, konta pomocnicze przy podstawowym rachunku bankowym Fundacji, celem gromadzenia w postaci darowizn, ┼Ťrodk├│w finansowych na okre┼Ťlone potrzeby chorych. Ze ┼Ťrodk├│w zgromadzonych na poszczeg├│lnych subkontach podopiecznych pokrywa koszty mieszcz─ůce si─Ö w poj─Öciu pomocy spo┼éecznej na rzecz Podopiecznego, a wi─Öc zwi─ůzane z przeprowadzeniem operacji, zabieg├│w, leczenia, rehabilitacji, zakupem lekarstw i sprz─Ötu medycznego, rozwojem intelektualnym, psychicznym i fizycznym, zaleconych przez kompetentne w tym zakresie osoby (lekarz, psycholog, terapeuta, instruktor, rehabilitant itp.).

Do wniosku o otwarcie subkonta dla poszkodowanego, wnioskodawca winien do┼é─ůczy─ç lub uzupe┼éni─ç akta o kserokopie takich dokument├│w jak:

1. aktualne za┼Ťwiadczenie lekarskie z zaleceniami dotycz─ůcymi kontynuacji leczenia pacjenta – w oryginale
  2. zdj─Öcie;
  3. zgod─Ö na przetwarzanie przez Fundacj─Ö “Nadzieja” Os├│b Poszkodowanych w Wypadkach Drogowych”, danych osobowych poszkodowanego, ze zgod─ů na upublicznianie zdj─Öcia, imienia i nazwiska oraz niezb─Ödnych informacji o stanie zdrowia poszkodowanego;
  4. orzeczenie s─ůdowe wskazuj─ůce na wnioskodawc─Ö jako ofiar─Ö wypadku drogowego
ewentualnie:
protok├│┼é wszcz─Öcia przez Prokuratur─Ö Rejonow─ů post─Öpowania
przygotowawczego  w sprawie wypadku drogowego, w kt├│rym wnioskodawca
doznał uszczerbku na zdrowiu
za┼Ťwiadczenia z Komendy Powiatowej Policji o prowadzonym dochodzeniu
  1. decyzj─Ö o niepe┼énosprawno┼Ťci
  2. wypisy szpitalne po leczeniu pourazowym poszkodowanego
  3. dalsze zalecenia lekarskie w kontynuacji leczenia
  4. inne , kt├│re poszkodowany uzna za wa┼╝ne do pozytywnego rozpatrzenia jego wniosku
  5. za┼Ťwiadczenie o wysoko┼Ťci dochod├│w wszystkich os├│b znajduj─ůcych si─Ö we wsp├│lnym gospodarstwie domowym oraz otrzymywanych zasi┼ék├│w
ewentualnie
     z┼éo┼╝enia przez wnioskodawc─Ö w formie pisemnej takiego o┼Ťwiadczenia

1. w przypadku braku mo┼╝liwo┼Ťci dzia┼éania we w┼éasnym imieniu przez pe┼énoletniego poszkodowanego, do dokument├│w nale┼╝y z┼éo┼╝y─ç s─ůdowe za┼Ťwiadczenie o ustanowieniu przedstawiciela poszkodowanego jego opiekunem prawnym.
  2. kserokopie dowodu osobistego podopiecznego oraz opiekuna