"Barwy Wolontariatu"

W 2007 roku Fundacja "Nadzieja" Os├│b Poszkodowanych w Wypadkach Drogowych ma przyjemno┼Ť─ç zg┼éosi─ç kandydatur─Ö Pani Eweliny Michalak do Og├│lnopolskiego Konkursu

pt. “Barwy Wolontariatu”.

Wolontariusz to osoba wykonuj─ůca dobrowolnie i bezp┼éatnie powierzone obowi─ůzki, a

dzia┼éalno┼Ť─ç wolontarystyczna nominowanej osoby winna wyr├│┼╝nia─ç si─Ö pod k─ůtem zaanga┼╝owania, innowacyjno┼Ťci, skuteczno┼Ťci i partnerstwie.

Obok zorganizowanego w Po┼éczyn Zdroju wypoczynku, zabieg├│w leczniczych ordynowanych przez lekarza o┼Ťrodka, przewidziany by┼é program integracyjno-adaptacyjny w zakresie funkcjonowania osobowo┼Ťciowego, emocjonalnego, spo┼éecznego i intelektualnego, prowadzony przez psychoterapeut├│w-wolontariuszy.

Ewelina Michalak jest studentk─ů IV roku psychologii na Uniwersytecie ┼ü├│dzkim. Na wyemitowany komunikat Fundacji o zapotrzebowaniu wolontariuszy-psychoterapeut├│w do pracy na Turnusie Zdrowotnym w Po┼éczyn Zdroju, Ewelina jako pierwsza zg┼éosi┼éa ch─Ö─ç swojej pomocy. Spe┼éniaj─ůc wszystkie wymagania formalne i preferowane zdolno┼Ťci, decyzj─ů Zarz─ůdu Fundacji “Nadzieja” Os├│b Poszkodowanych w Wypadkach Drogowych, zosta┼éa zakwalifikowana na wyjazd wraz z grup─ů. Wiemy, ┼╝e by┼é to trafny wyb├│r, bowiem najlepsz─ů rekomendacj─ů dla wolontariuszy jest wdzi─Öczno┼Ť─ç w postaci mi┼éego s┼éowa czy gestu od os├│b, kt├│rym po┼Ťwi─Öcaj─ů sw├│j czas i si┼éy. Jest to pot─Ö┼╝ny zastrzyk energii, a tak┼╝e motorem do dalszego dzia┼éania na rzecz potrzebuj─ůcych.

Spo┼Ťr├│d wszystkich kandydatur, wybrani zostan─ů laureaci Konkursu, a Ich sylwetki zaprezentowane w lutym 2008 roku podczas uroczystej Gali Wolontariatu.

W roku ubieg┼éym Prezydent RP Lech Kaczy┼äski obj─ů┼é Honorowy Patronat nad Gal─ů Wolontariatu, a uroczysto┼Ť─ç wr─Öczenia wyr├│┼╝nie┼ä odby┼éa si─Ö w Pa┼éacu Prezydenckim i transmitowana w Programie 2 TVP.

Wierzymy, ┼╝e Ewelina znajdzie si─Ö w czo┼é├│wce, w┼Ťr├│d najlepszych i b─Ödzie to wspania┼é─ů nagrod─ů dla zaanga┼╝owania tak m┼éodej, a jak┼╝e wspania┼éej dziewczyny, kt├│r─ů niezaprzeczalnie jest Ewelina Michalak.

cyt.:"Potrafila zawsze zara┼╝ac optymizmem:).
Wiecznie u┼Ťmiechnieta i skora do wszelkiej pomocy.
Jestem osoba 21-letnia, po wypadku komunikacyjnym i musze przyznac, ┼╝e
dzi─Öki Ewelinie-na mojej twarzy zn├│w zago┼Ťci┼é u┼Ťmiech! mog┼éam liczyc na
Eweline w ka┼╝dej sytuacji-nawet kiedy musialam zosta─ç sama (tzn. bez
opiekuna->a jestem osob─ů niepe┼énosprawna I stopnia inwalidztwa)-to
Ewelina bez problemowo zg┼éosi┼éa swoj─ů ch─Ö─ç pomocy...
Jestem bardzo wdzieczna za wspanialy turnus w Po┼éczynie Zdroju...no i
oczywi┼Ťcie wdzi─Öczna za okazan─ů mi pomoc, w ka┼╝dej sytuacji przez
wspania┼é─ů dziewczyn─ů->jak─ů jest Ewelinka Michalak...:)"

"By┼éa z nami tam gdzie bywaj─ů sprawni - by nas dostrzegali, by poprzez kontakt bezpo┼Ťredni , zmienili utrwalony mit naszej bezradno┼Ťci .

Dzi─Öki jej obecno┼Ťci i jej podobnym mogli┼Ťmy obcowa─ç z przyrod─ů i dziedzictwem naszej kultury - dostrzega─ç jej pi─Ökno.

Dzi─Öki takim jak ona, ┼╝ycie niepe┼énosprawnych ruchowo, cho─ç na chwil─Ö- sta┼éo si─Ö barwniejsze, rado┼Ťniejsze."

21 stycznia 2008 roku, o godz. 19:00 w Warszawie w Teatrze Muzycznym ROMA, odby┼éa si─Ö Uroczysta Gala Wolontariatu, na kt├│r─ů zaproszeni zostali

przedstawiciele Fundacji “Nadzieja” Os├│b Poszkodowanych w Wypadkach Drogowych wraz z Pani─ů Ewelin─ů Michalak.

Uroczysto┼Ť─ç wr─Öczenia wyr├│┼╝nie┼ä dla Najlepszych z Najlepszych, transmitowana b─Ödzie 27 wrze┼Ťnia 2008 roku, o godz. 19:00                                  przez TVP2. ZAPRASZAMY!!!