Pytania i odpowiedzi - 1% publikacje <

Poradnik podatki.onet.pl

Pytania i odpowiedzi

1.Chciałbym przekazać 1 procent swojego podatku na rzecz organizacji pożytku publicznego. Nie wiem jednak, gdzie znaleźć wykaz tych organizacji.

Wykaz organizacji posiadaj─ůcych status organizacji publicznego na 30 listopada 2007 roku znajduje si─Ö w Monitorze Polskim z dnia 28 grudnia 2007 r. (Nr 99, poz.1078). Wygodniejsze b─Ödzie jednak skorzystanie z bazy udost─Öpnionej na stronach portalu organizacji pozarz─ůdowych ngo.pl.

Wykaz ten nie obejmuje organizacji, kt├│re zajmuj─ů si─Ö dzia┼éalno┼Ťci─ů wykluczaj─ůc─ů je z grona potencjalnych beneficjent├│w wp┼éat 1 procenta. Nale┼╝─ů do nich organizacje zajmuj─ůce si─Ö wytwarzaniem wyrob├│w przemys┼éu elektronicznego, tytoniowego, paliwowego.

2.Z┼éo┼╝y┼éem ju┼╝ zeznanie podatkowe. Niestety, nie wype┼éni┼éem odpowiednich rubryk, a chcia┼ébym przekaza─ç na rzecz wybranej przeze mnie organizacji 1 procenta mojego podatku. Czy mog─Ö z┼éo┼╝y─ç korekt─Ö zeznania?

Nie. Wype┼énienie rubryk w zeznaniu jest jednym ze sposob├│w z┼éo┼╝enia wniosku. Chodzi o u┼éatwienie podatnikom przekazania pieni─Ödzy. Mo┼╝na jednak z┼éo┼╝y─ç wniosek, zawieraj─ůcy odpowiednie informacje w pi┼Ťmie, kierowanym do naczelnika urz─Ödu skarbowego, w kt├│rym rozliczamy podatek dochodowy.

Oto odpowiedni fragment przepisu:

Naczelnik urz─Ödu skarbowego, na wniosek podatnika, przekazuje na rzecz jednej organizacji po┼╝ytku publicznego dzia┼éaj─ůcej na podstawie ustawy o dzia┼éalno┼Ťci po┼╝ytku publicznego, zwanej dalej "organizacj─ů po┼╝ytku publicznego", wybranej przez podatnika z wykazu, o kt├│rym mowa w ust. 5g, kwot─Ö w wysoko┼Ťci nieprzekraczaj─ůcej 1 procent podatku nale┼╝nego wynikaj─ůcego z zeznania podatkowego, po zaokr─ůgleniu do pe┼énych dziesi─ůtek groszy w d├│┼é.

Wniosek powinien zawiera─ç informacje umo┼╝liwiaj─ůce przekazanie odpowiedniej kwoty. Kwota nie mo┼╝e przekraczy─ç limitu. Dlatego we wniosku nale┼╝y poda─ç dane dotycz─ůce podatnika (prosz─Ö pami─Öta─ç o numerze NIP), nazw─Ö organizacji, numer KRS pod kt├│rym widnieje w rejestrze, oraz informacje, jakiego zeznania dotyczy wniosek. Nale┼╝y oczywi┼Ťcie poda─ç r├│wnie┼╝ kwot─Ö, kt├│r─ů dysponujemy.

Mo┼╝e si─Ö zdarzy─ç, ┼╝e b─Ödzie Pan sk┼éada┼é wi─Öcej ni┼╝ jedno zeznanie (np. PIT-37 i PIT-38). Zgodnie z przepisem wniosek powinien zawiera─ç dane jednej organizacji na jedno zeznanie. Moim zdaniem nie ma przeszk├│d, aby w jednym pi┼Ťmie umie┼Ťci─ç dwa lub wi─Öcej wnioski. Jeden dotycz─ůcy np. przekazania 1 procenta podatku wynikaj─ůcego z zeznania A pozosta┼ée z kolejnych zezna┼ä. Oczywi┼Ťcie ilo┼Ť─ç wniosk├│w i wskazanych w nich organizacji nie wi─Öksza, mo┼╝e by─ç wi─Öksza ni┼╝ liczba sk┼éadanych zezna┼ä.

3.P┼éac─Ö podatek w wysoko┼Ťci wynikaj─ůcej z decyzji (karta podatkowa). Czy mog─Ö odliczy─ç 1 procent podatku wynikaj─ůcego z decyzji?

Niestety nie. Karta podatkowa to szczeg├│lna, uprzywilejowana, forma opodatkowania i podatnicy opodatkowani wy┼é─ůcznie w tej postaci nie maj─ů mo┼╝liwo┼Ťci przekazania 1 procenta kwoty, wynikaj─ůcej z decyzji po┼é─ůczonego z odliczeniem tej wp┼éaty od kwoty podatku.

4.Z┼éo┼╝y┼éem zeznanie PIT-28 po terminie. Czy m├│j wniosek o przekazanie 1 procenta podatku zostanie uwzgl─Ödniony?

Niestety nie. Przepis w tej sprawie jest jasny. Przekazanie kwoty wskazanej we wniosku nast─Öpuje pod warunkiem, ┼╝e zeznanie podatkowe zostanie z┼éo┼╝one przed up┼éywem terminu okre┼Ťlonego dla z┼éo┼╝enia tego zeznania.

Podobnie bezskuteczny oka┼╝e si─Ö wniosek z┼éo┼╝ony w odr─Öbnym pi┼Ťmie przed terminem z┼éo┼╝enia zeznania, je┼╝eli w skutek przeoczenia lub z innych powod├│w zeznanie zostanie z┼éo┼╝one po terminie (dotyczy to oczywi┼Ťcie r├│wnie┼╝ pozosta┼éych zezna┼ä, dla kt├│rych termin z┼éo┼╝enia up┼éywa 30 kwietnia).

5.W trakcie roku podatkowego przekaza┼éem darowizn─Ö, kt├│r─ů mam zamiar odliczy─ç od podstawy opodatkowania w zeznaniu rocznym (limit 6 procent). Czy to ogranicza moje prawo skorzystania z mo┼╝liwo┼Ťci przekazania 1 procenta podatku na rzecz wskazanej organizacji po┼╝ytku publicznego?

Nie. To s─ů dwie zupe┼énie odr─Öbne sytuacja. Z tytu┼éu przekazania darowizny korzysta Pan z ulgi podatkowej. Mo┼╝liwo┼Ť─ç wp┼éaty 1 procenta nie jest ulg─ů. To przywilej decydowania o przeznaczeniu cz─Ö┼Ťci swojego podatku, kt├│ry jednak nie zmniejsza Pana zobowi─ůzania podatkowego.

6.Chcia┼ébym wp┼éaci─ç 1 procent swojego podatku na rzecz OPP. Jednak chcia┼ébym wskaza─ç konkretny cel, na jaki przeznaczone maj─ů zosta─ç pieni─ůdze. W jaki spos├│b umie┼Ťci─ç t─Ö informacj─Ö w zeznaniu rocznym, skoro w cz─Ö┼Ťci, s┼éu┼╝─ůcej do z┼éo┼╝enia wniosku nie ma odpowiedniej rubryki?

W tej sprawie wypowiedziało się Ministerstwo Finansów w swoim komunikacie. Czytamy w nim:

(...) podatnik w sk┼éadanym przez siebie zeznaniu podatkowym mo┼╝e r├│wnie┼╝ poda─ç dodatkowe informacje, kt├│re w jego ocenie mog─ů mie─ç wp┼éyw na dystrybucj─Ö ┼Ťrodk├│w gromadzonych przez organizacj─Ö po┼╝ytku publicznego (np. na konkretny cel).

Informacj─Ö t─Ö podatnik b─Ödzie m├│g┼é zamie┼Ťci─ç w rubryce "nne informacje, w tym u┼éatwiaj─ůce kontakt z podatnikiem", znajduj─ůcej si─Ö bezpo┼Ťrednio nad wnioskiem o przekazanie 1 procenta podatku nale┼╝nego, odpowiednio w:

poz. 133 – PIT-28,

poz. 309 – PIT-36,

poz. 109 –PIT-36L,

poz. 128 – PIT-37,

poz. 62 – PIT-38.

Powy┼╝sze informacje zostan─ů przes┼éane organizacji po┼╝ytku publicznego przez organ podatkowy jako uszczeg├│┼éowienie przekazanych kwot.