Informacje o pomocy finansowej ||
Zarz─ůd Fundacji "NADZIEJA" Os├│b Poszkodowanych w Wypadkach Drogowych z siedzib─ů w Ostrowie Wielkopolskim
informuje ┼╝e:

Wspieranie i pomoc Fundacji osobom poszkodowanym w wypadkach drogowych, pozostaj─ůcych w trudnej sytuacji materlialnej, po z┼éo┼╝eniu wymaganych dokument├│w oraz spe┼énieniu okre┼Ťlonych warunk├│w przez wnioskodawc─Ö (poszkodowanego lub prawnego opiekuna) - ustalonych Uchwa┼é─ů Rady Fundator├│w Fundacji, realizowana jest w formie dofinansowania.

Przyznana pomoc finansowa dla pokrzywdzonego, tylko i wy┼é─ůcznie mo┼╝e nast─ůpi─ç na podstawie wystawionej Faktury i przelana bezpo┼Ťrednio na konto bankowe specjalistycznego Gabinetu Lekarskiego, O┼Ťrodka Rehabilitacyjnego czy Sanatoryjnego, w kt├│rym aktualnie leczy si─Ö pokrzywdzony.

Ponad to, na podstawie aktualnego za┼Ťwiadczenia lekarskiego z zaleceniami dotycz─ůcymi kontynuacji leczenia pacjenta - w oryginale, fundacja mo┼╝e :

- op┼éaci─ç pobyt wnioskodawcy w specjalistycznym turnusie rehabilitacyjnym w wyznaczonych w tym zakresie o┼Ťrodkach,
- zatrudni─ç profesjonalnego rehabilitanta do zabieg├│w fizykoterapeutycznych wykonywanych bezpo┼Ťrednio w domu pacjenta,
- wyodr─Öbni─ç z Konta Bankowego Fundacji-subkonto dla danego Podopiecznego, celem gromadzenia ┼Ťrodk├│w pieni─Ö┼╝nych na pomoc w leczeniu i rehabilitacji.

Wysoko┼Ť─ç przeznaczonego przez Zarz─ůd Fundacji dofinansowania leczenia pokrzywdzonego, uzale┼╝niona jest od mo┼╝liwo┼Ťci finansowych Fundacji oraz ilo┼Ťci z┼éo┼╝onych wniosk├│w od os├│b kwalifikuj─ůcych si─Ö do uzyskania wskazanego wsparcia.

Zgodnie z §4 Uchwa┼éy Nr 4/2005 Zarz─ůdu Fundacji "Nadzieja" Os├│b Poszkodowanych w Wypadkach Drogowych z dnia 17 sierpnia 2005 roku:

do wniosku o wsparcie finansowe, wnioskodawca winien do┼é─ůczy─ç kserokopie takich dokument├│w jak:
- Orzeczenie S─ůdowe wskazuj─ůce na wnioskodawc─Ö jako ofiar─Ö wypadku drogowego.

ewentualnie:
- protok├│┼é wszcz─Öcia przez Prokuratur─Ö Rejonow─ů post─Öpowania przygotowawczego, w sprawie wypadku drogowego, w kt├│rym wnioskodawca dozna┼é uszczerbku na zdrowiu
- za┼Ťwiadczenie z Komendy Powiatowej Policji o prowadzonym dochodzeniu,
oraz
- wypisy szpitalne po leczeniu pourazowym poszkodowanego,
- dalsze zalecenia lekarskie w kontynuacji leczenia,
- inne, kt├│re poszkodowany uzna za wa┼╝ne do pozytywnego rozpatrzenia jego wniosku,
- za┼Ťwiadczenie o wysoko┼Ťci dochod├│w wszystkich os├│b znajduj─ůcych si─Ö we wsp├│lnym gospodarstwie domowym oraz otrzymywanych zasi┼ék├│w ewentualnie z┼éo┼╝enia przez wnioskodawc─Ö w formie pisemnej takiego o┼Ťwiadczenia.

W/w wnioski nale┼╝y kierowa─ç za po┼Ťrednictwem Poczty na adres:

63-400 Ostr├│w Wielkopolski 1
skr. pocz. 082