B├│l nie umiera nigdy | |

poniedzia┼éek 14 stycznia 2008 r.

B├│l nie umiera nigdy

Mimo ┼╝e up┼éyn─ů┼é ponad miesi─ůc od tragicznej ┼Ťmierci pod Mszczonowem Miros┼éawa Nowakowskiego, do jego rodziny nikt nie zwr├│ci┼é si─Ö z profesjonaln─ů pomoc─ů. Tysi─ůce bliskich ofiar wypadk├│w same musz─ů sobie radzi─ç z cierpieniem i bezradno┼Ťci─ů.

Ostatnie tygodnie by┼éy wyj─ůtk├│w tragiczne na drogach powiatu ┼╝yrardowskiego. Pod Mszczonowem m┼éody m─Ö┼╝czyzna zgin─ů┼é pod ko┼éami tira, w ┼╗yrardowie niedo┼Ťwiadczony kierowca zabi┼é par─Ö staruszk├│w przechodz─ůcych przez jezdni─Ö, ko┼éo Puszczy Maria┼äskiej ┼╝ycie straci┼éo troje m┼éodych ludzi…

Tadeusz Nowakowski z Zimnej Wody ko┼éo Mszczonowa wci─ů┼╝ nie mo┼╝e otrz─ůsn─ů─ç si─Ö po stracie 36-letniego syna, Miros┼éawa. Przed oczami ma foliowy worek przy drodze z jego zw┼éokami. Staremu ojcu powiedziano, ┼╝eby niczego nie dotyka┼é, bo utrudni ┼Ťledztwo, wi─Öc przygl─ůda┼é si─Ö z oddalenia, jak wrzucaj─ů cia┼éo jego syna w worku do samochodu, jak auto odje┼╝d┼╝a… – Policja nie udzieli┼éa mi ┼╝adnej rady i wsparcia. Gdybym sam nie poszed┼é do Miejskiego O┼Ťrodka Pomocy Spo┼éecznej w Mszczonowie, pewnie nic bym nie wsk├│ra┼é – twierdzi pan Tadeusz. – O wypadku na drodze informuje rodzin─Ö dy┼╝urny policjant, kt├│ry odebra┼é zg┼éoszenie. Tak jest we wszystkich powiatach – m├│wi Andrzej Wojdalski, naczelnik wydzia┼éu ruchu drogowego Komendy Powiatowej Policji w ┼╗yrardowie.

Dodaje, ┼╝e w gestii policji nie le┼╝y udzielanie poszkodowanym pomocy psychologicznej czy prawnej, ale przeprowadzenie ┼Ťledztwa.

Jednak, chocia┼╝ od ┼Ťmierci Miros┼éawa Nowakowskiego min─ů┼é ju┼╝ ponad miesi─ůc, sprawca wypadku wci─ů┼╝ jest nieustalony, a pan Tadeusz, aby dowiedzie─ç si─Ö, jak ma dalej post─Öpowa─ç, pyta przypadkowych ludzi. Pyta, bo wraz z ┼╝on─ů od 10 lat wychowuje najstarszego syna Mirka z pierwszego ma┼é┼╝e┼ästwa, 12-letniego obecnie Mateuszka, i to o jego przysz┼éo┼Ť─ç boi si─Ö teraz najbardziej. – Po ┼Ťmierci Mirka Mateuszkowi odebrano niewielk─ů rent─Ö po zmar┼éej przed laty mamie. Pani w MOPS-ie w Mszczonowie poradzi┼éa mi, abym wyst─ůpi┼é do s─ůdu rodzinnego z wnioskiem o rodzin─Ö zast─Öpcz─ů dla wnuka, bo bez tego nic nie za┼éatwi─Ö – ┼╝ali si─Ö m─Ö┼╝czyzna. Pan Tadeusz przyznaje, ┼╝e by┼éoby mu o wiele ┼éatwiej, gdyby dosta┼é pomoc prawn─ů. Do MOPS-u w Mszczonowie zg┼éosi┼é si─Ö sam. – Rodzina zmar┼éego zwr├│ci┼éa si─Ö do nas po pomoc i j─ů uzyska┼éa. Wszyscy trzej synowie Miros┼éawa otrzymali zasi┼éek ze wzgl─Ödu na zdarzenie losowe i paczki rzeczowe – zapewnia Barbara Ciszewska, dyrektor MOPS-u.

Jak twierdzi, o zdarzeniu poinformowa┼éa dyrektora szko┼éy podstawowej w Lutk├│wce, do kt├│rej ucz─Öszcza dw├│ch z trzech braci. Grzegorz Olczak, dyrektor podstaw├│wki, dodaje, ┼╝e z ch┼éopcem rozmawia┼é psycholog szkolny i jedno spotkanie wystarczy┼éo. – Wychowawca nie podejmowa┼é tego tematu z kolegami i kole┼╝ankami Mateusza z klasy. W pa┼║dzierniku inny ucze┼ä z tej samej klasy straci┼é mam─Ö. Wtedy odby┼éy si─Ö pogadanki na temat ┼Ťmierci rodzica – m├│wi Olczak. Nikt nie zaoferowa┼é wsparcia psychologa dziadkom Mateuszka. Wies┼éawa Biernacka z Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Mszczonowie m├│wi, ┼╝e do centrum trafiaj─ů ludzie z r├│┼╝nymi problemami ┼╝yciowymi, ale nie poszkodowani w wypadkach drogowych. – Nie mamy psychologa na etacie, ale osoba, kt├│ra dozna┼éa uszczerbku na zdrowiu w wyniku takiego zdarzenia, mo┼╝e ubiega─ç si─Ö u nas o orzeczenie o stopniu niepe┼énosprawno┼Ťci i w przysz┼éo┼Ťci uzyska─ç np. dofinansowanie do turnusu rehabilitacyjnego – wyja┼Ťnia Biernacka. Jednak w ┼╗yrardowie nie ma oddzia┼éu rehabilitacyjnego z prawdziwego zdarzenia, a co dopiero m├│wi─ç o dalszym leczeniu pacjent├│w. Przy ┼╝yrardowskim szpitalu funkcjonuje tzw. oddzia┼é rehabilitacji ambulatoryjnej. Pacjenci z urazami po wypadkach musz─ů po pomoc je┼║dzi─ç czasem po ca┼éej Polsce. Je┼Ťli do tego pacjent mieszka w oddalonej od miasta wsi i nie mo┼╝e opuszcza─ç domu, nie ma co liczy─ç na to, ┼╝e przyjedzie do niego rehabilitant. – Niekt├│re przychodnie medyczne podpisuj─ů kontrakt z Narodowym Funduszem Zdrowia na ┼Ťwiadczenie tzw. us┼éugi rehabilitacji domowej – m├│wi dr Ewa Reder-Burakowska, ordynator oddzia┼éu rehabilitacji szpitala w Gostyninie-Kruku, gdzie m. in., kierowani s─ů pacjenci ze szpitala w ┼╗yrardowie. Jednak w samym ┼╗yrardowie takich przychodni nie ma.

Anna Sowi┼äska z Niepublicznego Zak┼éadu Opieki Zdrowotnej Piel─Ögniarstwa ┼Ürodowiskowo–Rodzinnego „Promyk” w ┼╗yrardowie ubolewa, ┼╝e w powiecie nikt nie ┼Ťwiadczy porz─ůdnych us┼éug rehabilitacyjnych u pacjenta w domu: – Czasami nasze piel─Ögniarki pomagaj─ů naszym podopiecznym w tym zakresie, ale to pomoc dora┼║na, a potrzeby s─ů ogromne.

Aleksandra Kieres, prezes og├│lnopolskiej Fundacji „Nadzieja dla os├│b poszkodowanych w wypadkach drogowych” podsumowuje: – Po ┼Ťmierci ukochanej osoby rodzina pozostawiona sama sobie jest kompletnie zagubiona i bezradna, potrzebuje ogromnej pomocy: psychologicznej, prawnej i finansowej, a poszkodowani w wypadkach profesjonalnej rehabilitacji, bez kt├│rej zaprzepaszcza si─Ö cz─Östo ca┼ékiem dobre prognozy na powr├│t do normalnego ┼╝ycia.

Dodatkowym problemem jest dotarcie do takich os├│b. Prezes narzeka, ┼╝e ustawa o ochronie danych osobowych wi─ů┼╝e r─Öce pracownikom fundacji, kt├│rzy mogliby szybciej dociera─ç do rodzin, gdyby policja mog┼éa ujawnia─ç im nazwiska ofiar.

Joanna Szczepa┼äska  http://zyrardow.naszemiasto.pl/wydarzenia/807684.html