18 LISTOPADA 2007- Światowy Dzień Pamięci o Ofiarach Wypadków Drogowych | |

18 listopada, przypada Światowy Dzień Pamięci o Ofiarach Wypadków Drogowych.

Dwa lata temu Zgromadzenie Og├│lne ONZ zaprosi┼éo pa┼ästwa cz┼éonkowskie i spo┼éeczno┼Ť─ç mi─Ödzynarodow─ů do obchodzenia trzeciej niedzieli listopada jako corocznego

Dnia Pami─Öci o Ofiarach Wypadk├│w Drogowych.

Dzie┼ä Pami─Öci jest wyrazem solidarno┼Ťci z ofiarami wypadk├│w drogowych i ich rodzinami, a tak┼╝e ma na celu zwr├│cenie uwagi kierowc├│w na potrzeb─Ö bezpiecznej i ostro┼╝nej jazdy.

W wielu krajach dzie┼ä ten obchodzony by┼é ju┼╝ wcze┼Ťniej. O modlitwie za ofiary wypadk├│w na drogach wspomina┼é Jan Pawe┼é II, a ostatnio Benedykt XVI.

Wed┼éug danych Komendy G┼é├│wnej Policji, w roku 2007 (od stycznia do wrze┼Ťnia) dosz┼éo do 36 195 wypadk├│w drogowych (wi─Öcej o 2 813,ni┼╝ w analogicznym okresie 2006 r.), w kt├│rych 46 720 os├│b odnios┼éo obra┼╝enia cia┼éa (wi─Öcej o 3 908), a 3 971 os├│b zgin─Ö┼éo(wi─Öcej o 417).

Zgodnie szacunkiem ┼Üwiatowej Organizacji Zdrowia (WHO), na ┼Ťwiecie w wypadkach drogowych zgin─Ö┼éo dotychczas dwadzie┼Ťcia pi─Ö─ç milion├│w ludzi.

Dane te obejmuj─ů okres od 1896 r., kiedy pierwszy taki wypadek z ofiar─ů ┼Ťmierteln─ů zanotowano w Londynie.

Dzi┼Ť na drogach wszystkich kontynent├│w ginie rocznie ok. 1,2 mln os├│b, co 30 sekund jeden cz┼éowiek.

40 proc. wszystkich zabitych to dzieci i m┼éodzie┼╝; m─Ö┼╝czy┼║ni stanowi─ů ok. 75 proc. ofiar ┼Ťmiertelnych w┼Ťr├│d os├│b poni┼╝ej 25 roku ┼╝ycia, osoby w wieku od 15 do 44 lat – ponad po┼éow─Ö.

Wypadki komunikacyjne staj─ů si─Ö z wolna chorob─ů naszej cywilizacji, jedn─ů z g┼é├│wnych przyczyn przedwczesnych zgon├│w ludzi. Prognozy ekspert├│w s─ů jeszcze bardziej niepokoj─ůce: w 2020 r. liczba ┼Ťmiertelnych ofiar ruchu drogowego przekroczy prawdopodobnie 2 mln os├│b, a wypadki drogowe przesun─ů si─Ö na trzeci─ů pozycj─Ö w┼Ťr├│d najwi─Ökszych zagro┼╝e┼ä zdrowia i ┼╝ycia, tu┼╝ po chorobach serca i nerwicach.

Wszystko wi─Öc wskazuje na to, ┼╝e mimo znacznego post─Öpu w rozwi─ůzywaniu wielu spo┼éeczno-ekonomicznych problem├│w wsp├│┼éczesnego ┼Ťwiata, zagro┼╝e┼ä na drogach nie uda si─Ö wyeliminowa─ç z naszego ┼╝ycia. Nie uda si─Ö te┼╝ unikn─ů─ç ofiar. Mo┼╝na tylko, jak pokazuj─ů do┼Ťwiadczenia niekt├│rych kraj├│w, wi─Öcej lub mniej ograniczy─ç ich liczb─Ö.

┼Üwiatowy Dzie┼ä Pami─Öci o Ofiarach Wypadk├│w Drogowych obchodzony jest z inicjatywy Organizacji Narod├│w Zjednoczonych od 2005 roku. Wcze┼Ťniej, od 1993 roku, znana by┼éa inicjatywa angielskiej organizacji Road Peace ( "Pok├│j na drodze") pod nazw─ů Europejski Dzie┼ä Pami─Öci.