W ZWIĄZKU Z ZAISTNIAŁĄ TRAGEDIĄ NARODOWĄ

TERMIN OTWARCIA WERNISAŻU PODOPIECZNEJ FUNDACJI - MAGDY KAMIŃSKIEJ

PRZESUNI─śTO NA DZIE┼â 17 MAJA 2010r.

Zarz─ůd Fundacji „Nadzieja”

Os├│b Poszkodowanych w Wypadkach Drogowych

Zarz─ůd Fundacji „Nadzieja” Os├│b Poszkodowanych w Wypadkach Drogowych, sk┼éada bardzo serdeczne ZAPROSZENIE w dniach od 11.04. - 23.04. 2010 roku wernisa┼╝ prac plastycznych Magdaleny Kami┼äskiej - podopiecznej Fundacji Nadzieja, w Klubie Sztuki Niepopularnej ALTER-EGO w Szczecinie - Czerwony Ratusz ul. Batorego 4.

PATRONAT HONOROWY:

PATRONAT MEDIALNY:

Du┼╝ym zaszczytem dla Fundacji jest przyj─Öcie Zaproszenia przez Prezydenta Miasta Szczecin.

Nigdy nie jest tak, ┼╝eby cz┼éowiek, czyni─ůc dobrze drugiemu, tylko sam by┼é dobroczy┼äc─ů. Jest r├│wnocze┼Ťnie obdarowywany, obdarowany tym, co ten drugi przyjmuje z mi┼éo┼Ťci─ů.” - Jan Pawe┼é II (Karol Wojty┼éa)

┼╗ycie niejednokrotnie do┼Ťwiadcza nas b├│lem, cierpieniem, trosk─ů. Stokro─ç dotkliwszy jest ├│w uraz gdy dotyka naszych dzieci. Gdy mimo najwi─Ökszej ofiarno┼Ťci nie mo┼╝emy zrobi─ç wi─Öcej. Rodz─ů si─Ö pytania, czy zrobili┼Ťmy wszystko co mo┼╝na by┼éo? Czy aby czego┼Ť nie przeoczyli┼Ťmy, nie pomin─Öli┼Ťmy ? Rzeczywisto┼Ť─ç jawi nam si─Ö okrutna w swej prawdzie, a co straszniejsze my tkwimy w samym jej centrum. To namiastka ┼╝alu, strapienia, bezsilno┼Ťci – uczu─ç, z kt├│rymi musz─ů si─Ö zmierzy─ç rodziny os├│b poszkodowanych w wypadkach drogowych. Je┼╝eli zmiany w zdrowiu i funkcjonowaniu osoby poszkodowanej s─ů nieodwracalne ambiwalencja odczu─ç si─Öga zenitu. W ┼╝aden spos├│b nie da si─Ö powr├│ci─ç do „normalno┼Ťci” bo czasu nie da si─Ö cofn─ů─ç. Trzeba nauczy─ç si─Ö z tym ┼╝y─ç. ┼╗y─ç zupe┼énie od nowa, ┼╝y─ç na nowo. Nigdy ju┼╝ nie b─Ödzie „tak samo”. Zdajemy sobie spraw─Ö, ┼╝e teraz b─Ödzie o wiele trudniej, ┼╝e nawet marzenia „skrzywi” pi─Ötno eksperiencji.

TAK…, jest inaczej, ale nie wolno odda─ç ┼╝yciu walkowera. Cz┼éowiek jest silny, cho─ç sam nawet nie zdaje sobie z tego sprawy. Niech tego przyk┼éadem b─Ödzie ┼╝ycie podopiecznych Fundacji Nadzieja. Ludzie Ci, wraz ze swoimi rodzinami zmagaj─ů si─Ö niestrudzenie i nieustannie z przeciwno┼Ťciami losu. Barierami, kt├│re stawia im rozbie┼╝no┼Ť─ç przepis├│w, bezduszno┼Ť─ç urz─Ödnicza, a przede wszystkim w┼éasne kalectwo. Systematycznie, konsekwentnie z uporem, walcz─ů. Walcz─ů o ka┼╝d─ů chwil─Ö, ka┼╝dy dzie┼ä, ka┼╝dy najmniejszy sukces zbli┼╝aj─ůcy do usprawnienia. Umiej─ů, jak nikt, cieszy─ç si─Ö okruchami rado┼Ťci, kt├│re zdrowi pe┼énosprawni depcz─ů niezauwa┼╝one. Ich ┼╝ycie to codzienne bohaterstwo. Co my spo┼éecze┼ästwo mo┼╝emy, powinni┼Ťmy zrobi─ç, aby ul┼╝y─ç im w cierpieniu? Aby proza dnia codziennego nie by┼éa smutna, przygn─Öbiaj─ůca i zbola┼éa?

Ofiarujmy drobinki rado┼Ťci, kt├│re nanizane na ni─ç wielkoduszno┼Ťci stworz─ů bezcenny naszyjnik szcz─Ö┼Ťcia.

Jednym z takich koralików będzie wernisaż prac plastycznych Madzi Kamińskiej - podopiecznej Fundacji Nadzieja, którego otwarcie planowane jest 11 kwietnia 2010r o godz. 12.00 w Klubie Sztuki Niepopularnej ALTER-EGO w Szczecinie - Czerwony Ratusz ul. Batorego 4.

Madzia jako 11-letnia dziewczynka prawid┼éowo przechodz─ůca przez oznakowane przej┼Ťcie dla pieszych, zosta┼éa potr─ůcona przez jad─ůcy samoch├│d. Dozna┼éa bardzo dotkliwych obra┼╝e┼ä cia┼éa. Wielood┼éamowych z┼éama┼ä ko┼Ťci. Lecz najniebezpieczniejszym by┼é uraz czaszkowo-m├│zgowy, kt├│ry skutkowa┼é obrz─Ökiem m├│zgu i krwiakiem podtward├│wkowym. Obra┼╝enia te bardzo powa┼╝nie zagra┼╝a┼éy ┼╝yciu dziecka. Ogromna determinacja rodzic├│w w nieustawicznej walce o ┼╝ycie i zdrowie c├│rki doprowadzi┼éy do tego, ┼╝e dzi┼Ť Magdalena ju┼╝ jako m┼éoda 25-cio letnia kobieta jest w stanie cieszy─ç si─Ö z urok├│w dnia codziennego. Nast─Öpstwa nieszcz─Ö┼Ťliwego wypadku s─ů jednak┼╝e widoczne i bardzo uci─ů┼╝liwe w funkcjonowaniu. Organizm nadal wymaga intensywnej, szeroko poj─Ötej rehabilitacji i wsparcia os├│b trzecich w codziennej egzystencji.

Mimo orzeczonej niepe┼énosprawno┼Ťci (I grupy inwalidztwa) o znacznym stopniu i przeciwwskaza┼ä do wykonywania pracy zawodowej, Madzia nie poddaje si─Ö, chce dzia┼éa─ç. W miar─Ö dost─Öpnych ┼Ťrodk├│w rozwija swoje zainteresowania. Cho─ç werbalnie sprawia jej to trudno┼Ť─ç, wspania┼ée realizuje si─Ö wykonuj─ůc prace plastyczne. Pi─Ökno otaczaj─ůcego j─ů ┼Ťwiata zawiera w swojej, jak┼╝e pogodnej i pe┼énej optymizmu, tw├│rczo┼Ťci.

Nie wolno nam pozosta─ç obojetnym na t─Ö niez┼éomno┼Ť─ç Madzi. Dlatego te┼╝ pragniemy pokaza─ç jej tw├│rczy dorobek, kt├│ry nie tylko zawiera tre┼Ťci same w sobie, ale jest przepojony rado┼Ťci─ů, afirmacj─ů i kolosalnie nasi─ůkni─Öty optymizmem, kt├│rego tak nieraz w ┼╝yciu ludziom brak.

Do zobaczenia w Szczecinie!