Potrzebujesz finansowego wsparcia? Powalcz o 1% podatku

Chcesz otrzymywa─ç pomoc finansow─ů w postaci 1% podatku os├│b rozliczaj─ůcych si─Ö z PIT na leczenie lub rehabilitacj─Ö kogo┼Ť bliskiego czy ratowanie zwierz─ůt? Nie pr├│buj zak┼éada─ç w┼éasnej fundacji, bo procedury s─ů bardzo skomplikowane. Zdecydowanie ┼éatwiej - cho─ç i tu biurokracja jest spora – za┼éo┼╝y─ç subkonto w ju┼╝ dzia┼éaj─ůcej organizacji po┼╝ytku publicznego. Jest o co walczy─ç, bo z roku na rok kwoty przekazywane przez podatnik├│w na pomoc innym rosn─ů.

Czas rocznych rozlicze┼ä podatku dochodowego powoli si─Ö rozpoczyna. Do ko┼äca lutego pracodawcy maj─ů czas na przekazanie pracownikom informacji PIT-11 o zaliczkach na podatek dochodowy i wtedy sezon rozlicze┼ä ruszy pe┼én─ů par─ů. Jak wynika z danych opublikowanych przez Ministerstwo Finans├│w, w 2011 roku (podatek za 2010 rok) najwi─Öcej – ponad 88 mln z┼é – zyska┼éa fundacja Dzieciom "Zd─ů┼╝y─ç z pomoc─ů". Kolejna na li┼Ťcie otrzyma┼éa ju┼╝ znacznie mniej, ale i tak jest to prawie 10 mln z┼é, cho─ç oczywi┼Ťcie ta suma roz┼éo┼╝y┼éa si─Ö na wielu podopiecznych.

Jest wi─Öc o co walczy─ç, tym bardziej, ┼╝e z roku na rok przybywa podatnik├│w, kt├│rzy przekazuj─ů 1% podatku na cel charytatywny. W 2004 r., gdy po raz pierwszy pojawi┼éa si─Ö mo┼╝liwo┼Ť─ç udzielenia takiego wsparcia, zrobi┼éo to nieco ponad 80 tysi─Öcy os├│b. W 2010 roku ich liczba wzros┼éa ju┼╝ do 8,6 miliona, a w zesz┼éym roku (rozliczenie podatku za 2010 rok) przekroczy┼éa 10 milion├│w . Wraz z liczb─ů przekazuj─ůcych 1% podatku ro┼Ťnie te┼╝ kwota wsparcia. W 2011 roku by┼éo to 400,2 mln z┼éotych, a w sumie do 2004 roku – 918 milion├│w!

Założenie własnej fundacji to droga przez mękę
Czy r├│wnie du┼╝o czasu maj─ů osoby, kt├│re chcia┼éyby tak─ů pomoc otrzyma─ç, na przyk┼éad na leczenie, rehabilitacj─Ö, czy te┼╝ opiek─Ö nad osobami w podesz┼éym wieku czy samotnymi albo zapewnienie schronienia zwierz─Ötom. Tax Care sprawdzi┼é, jakie warunki trzeba spe┼éni─ç, aby otrzymywa─ç wsparcie w formie 1% podatku.

Osoby potrzebuj─ůce pomocy, b─ůd┼║ chc─ůce po prostu zaanga┼╝owa─ç si─Ö w dzia┼éalno┼Ť─ç charytatywn─ů, maj─ů do wyboru dwie mo┼╝liwo┼Ťci – mog─ů same za┼éo┼╝y─ç organizacj─Ö po┼╝ytku publicznego, albo przy┼é─ůczy─ç si─Ö do organizacji ju┼╝ istniej─ůcej. O pierwszym wariancie mog─ů my┼Ťle─ç tylko najbardziej zdeterminowani, bo za┼éo┼╝enie w┼éasnej fundacji czy stowarzyszenia to skomplikowane przedsi─Öwzi─Öcie, kt├│re wymaga cierpliwo┼Ťci i pomocy do┼Ťwiadczonego prawnika. W┼Ťr├│d procedur rejestracyjnych mo┼╝na wymieni─ç m.in. konieczno┼Ť─ç zebrania co najmniej 15 os├│b, kt├│re chc─ů utworzy─ç stowarzyszanie, podj─Öcie uchwa┼éy o powo┼éaniu organizacji, wyborze komitetu za┼éo┼╝ycielskiego, uchwaleniu statutu i ewentualnie powo┼éaniu zarz─ůdu i komisji rewizyjnej. Nast─Öpnie komitet za┼éo┼╝ycielski sk┼éada wniosek (z┼éo┼╝ony z formularzy urz─Ödowych i innych dokument├│w oraz za┼é─ůcznik├│w) o rejestracj─Ö stowarzyszenia do Krajowego Rejestru S─ůdowego.

Do za┼éo┼╝enia fundacji konieczny jest natomiast fundator, kt├│ry przeznaczy maj─ůtek na publicznie u┼╝yteczny cel, czyli powo┼éa fundusz za┼éo┼╝ycielski. Trzeba r├│wnie┼╝ przygotowa─ç akt fundacyjny (za┼éo┼╝ycielski) w formie notarialnej i r├│wnie┼╝ z┼éo┼╝y─ç wniosek rejestracyjny do KRS (trzeba wype┼éni─ç w┼éa┼Ťciwe formularze urz─Ödowe oraz wymagane dokumenty i za┼é─ůczniki np. statut, uchwa┼éy). Aby fundacja czy stowarzyszenie uzyska┼éy status organizacji po┼╝ytku publicznego musz─ů dzia┼éa─ç co najmniej 2 lata i spe┼éni─ç szereg innych warunk├│w i z┼éo┼╝y─ç wniosek o nadanie takiego statusu do Krajowego Rejestru S─ůdowego. A gdy pokonamy formalno┼Ťci zwi─ůzane z rejestracj─ů przychodzi czas na obowi─ůzki zwi─ůzane z funkcjonowaniem fundacji czy stowarzyszenia. A tu pojawiaj─ů si─Ö kolejne formalno┼Ťci, m.in. konieczno┼Ť─ç sk┼éadania sprawozda┼ä merytorycznych czy sprawozda┼ä finansowych.

┼üatwiej przy┼é─ůczy─ç si─Ö do ju┼╝ dzia┼éaj─ůcych organizacji
Te wszystkie procedury powoduj─ů, ┼╝e osoby, kt├│re potrzebuj─ů pomocy finansowej zwykle przy┼é─ůczaj─ů si─Ö do ju┼╝ dzia┼éaj─ůcych organizacji po┼╝ytku publicznego. Tym bardziej, ┼╝e organizacja po┼╝ytku publicznego musi dzia┼éa─ç w celu spo┼éecznie u┼╝ytecznym a nie indywidualnie u┼╝ytecznym. Co ciekawe, taki status mog─ů mie─ç nie tylko fundacje i stowarzyszenia, ale te┼╝ szko┼éy publiczne czy kluby sportowe. Wykaz takich organizacji jest publikowany w Dzienniku Urz─Ödowym RP „Monitor Polski”.

Przy┼é─ůczaj─ůc si─Ö do istniej─ůcej organizacji po┼╝ytku publicznego zazwyczaj, cho─ç nie zawsze, otrzymujemy specjalne subkonto, na kt├│re b─Ödzie trafia─ç pomoc dla konkretnej osoby. Podatnicy, kt├│rzy zechc─ů nas wesprze─ç przekazuj─ůc 1% swojego podatku, b─Öd─ů musieli w swoim zeznaniu poda─ç numer ewidencyjny oraz imi─Ö i nazwisko podopiecznego.
Nie ma przy tym ┼╝adnych ogranicze┼ä ustawowych, kt├│re wymaga┼éyby zarejestrowania w wybranej organizacji (utworzenia subkonta) w roku, za kt├│ry dokonywane jest rozliczenie podatkowe. Nie jest te┼╝ okre┼Ťlony minimalny czas posiadania subkonta. A to oznacza, ┼╝e je┼Ťli zostanie utworzone jeszcze dzi┼Ť, de facto od razu b─Ödzie mo┼╝liwe przekazywanie cz─Ö┼Ťci podatku na to konto przez rozliczaj─ůce si─Ö osoby.

Podejmij działania jak najszybciej
W rzeczywisto┼Ťci jednak uzyskanie subkonta w fundacji czy stowarzyszeniu zajmuje troch─Ö czasu i wcale nie jest proste, cho─ç z pewno┼Ťci─ů jest mniej skomplikowane ni┼╝ zak┼éadanie w┼éasnej organizacji po┼╝ytku publicznego. Dlatego je┼Ťli chcemy skorzysta─ç ze wsparcia w postaci 1% podatku, najlepiej pomy┼Ťle─ç o nawi─ůzaniu wsp├│┼épracy z organizacj─ů jak najwcze┼Ťniej.

Dokumenty, jakie trzeba z┼éo┼╝y─ç i warunki, jakie musz─ů by─ç spe┼énione wskazuj─ů same organizacje. Zazwyczaj trzeba przes┼éa─ç podanie z pro┼Ťb─ů o za┼éo┼╝enie subkonta np. wraz z opisem choroby kandydata na podopiecznego. Musimy liczy─ç si─Ö z konieczno┼Ťci─ů za┼é─ůczenia orygina┼éu za┼Ťwiadczenia lekarskiego stwierdzaj─ůce chorob─Ö czy te┼╝ orzeczenia o niepe┼énosprawno┼Ťci (mo┼╝e by─ç kopia). Organizacja taka oczekuje r├│wnie┼╝ informacji o dochodach w rodzinie (mo┼╝e to by─ç o┼Ťwiadczenie lub za┼Ťwiadczenie), chocia┼╝ wysokie dochody nie wykluczaj─ů rejestracji. Podstawowe znaczenie ma sam podopieczny i jego potrzeby. Warto te┼╝ do┼é─ůczy─ç zdj─Öcie (przez niekt├│re organizacje jest to wymagane). Mo┼╝emy liczy─ç, ┼╝e w odpowiedzi otrzymamy od wybranej organizacji do wype┼énienia deklaracje czy porozumienie. Dobrze wcze┼Ťniej ustali─ç jak d┼éugo zajmie rejestracja. Wp┼éyw na to ma poprawno┼Ť─ç wype┼énienia i kompletno┼Ť─ç dokumentacji, a tak┼╝e liczba aplikacji. Dokumenty mo┼╝na przes┼éa─ç tradycyjnie poczt─ů lub przez internet. Warto jednak wybra─ç si─Ö osobi┼Ťcie do fundacji, by w razie czego poprawi─ç wnioski na miejscu i przyspieszy─ç w ten spos├│b ca┼é─ů procedur─Ö, zw┼éaszcza gdy chcemy si─Ö jeszcze „za┼éapa─ç” na rozliczenia PIT za 2011 rok. Tym bardziej, ┼╝e do fundacji, kt├│re umo┼╝liwiaj─ů za┼éo┼╝enie subkonta, wp┼éywa coraz wi─Öcej wniosk├│w. W jednej z warszawskich fundacji tylko w styczniu zosta┼éo rozpatrzonych 760 wniosk├│w!

Uwaga! Niestety nie w ka┼╝dej fundacji utworzymy subkonto. W niekt├│rych wp┼éaty 1% s─ů dokonywane na konto fundacji, kt├│ra p├│┼║niej udziela wsparcia finansowego swoim podopiecznym.

1% z r├│┼╝nych form opodatkowania
Kto mo┼╝e udzieli─ç nam wsparcia i przeznaczy─ç 1% podatku na rzecz naszej organizacji czy konkretnego jej podopiecznego?? Katalog jest szeroki. O przeznaczeniu cz─Ö┼Ťci swojego podatku mog─ů decydowa─ç:
- rycza┼étowcy – PIT 28 (chocia┼╝ dla tych os├│b termin z┼éo┼╝enia zeznania za 2011 rok ju┼╝ min─ů┼é 31 stycznia),
- przedsi─Öbiorcy – PIT 36,
- przedsi─Öbiorcy opodatkowanie podatkiem liniowym – PIT 36L,
- pracownicy – PIT 37,
- gracze gie┼édowi (osoby uzyskuj─ůce doch├│d z obrotu papierami warto┼Ťciowymi) – PIT 38,
  • osoby, kt├│re sprzeda┼éy nieruchomo┼Ť─ç – PIT 39.

Jak uzyska─ç 1% podatku
1. Udaj si─Ö do organizacji po┼╝ytku publicznego, w kt├│rej mo┼╝na utworzy─ç subkonto,
2.Przygotuj ulotki, zdj─Öcia i osobi┼Ťcie zajmij si─Ö szerokim rozpowszechnianiem informacji (tu pomoc organizacji jest albo znikoma, albo ┼╝adna),
3. Poinformuj potencjalnych darczy┼äc├│w, o danych, kt├│re musz─ů wpisa─ç w swoim zeznaniu, w tym numer KRS organizacji, w kt├│rej jest utworzone subkonto oraz dane do wp┼éaty celowej np. numer ewidencyjny, imi─Ö i nazwisko podopiecznego, powinni r├│wnie┼╝ wskaza─ç kwot─Ö, jak─ů chc─ů przekaza─ç (nie wi─Öcej ni┼╝ 1%),
4. Zeznanie musi by─ç z┼éo┼╝one w terminie,
5. Przelewem zajmie si─Ö urz─ůd skarbowy, ale tylko wtedy, gdy podatek wykazany w zeznaniu zostanie wp┼éacony w pe┼énej wysoko┼Ťci nie p├│┼║niej ni┼╝ w terminie 2 miesi─Öcy od up┼éywu terminu dla z┼éo┼╝enia zeznania podatkowego, czyli do ko┼äca czerwca.
Katarzyna Rola-St─Ö┼╝ycka, Tax Care