Jak przekaza─ç 1% podatku za 2013 rok?

1. Sprawd┼║, czy mo┼╝esz przekaza─ç 1% podatku organizacjom
1% podatku dochodowego mog─ů przekaza─ç organizacjom:
  • podatnicy podatku dochodowego od os├│b fizycznych (w tym m.in. podatnicy uzyskuj─ůcy dochody z odp┼éatnego zbycia papier├│w warto┼Ťciowych);
  • podatnicy opodatkowani rycza┼étem od przychod├│w ewidencjonowanych;
  • podatnicy prowadz─ůcy dzia┼éalno┼Ť─ç gospodarcz─ů i korzystaj─ůcy z liniowej, 19-procentowej stawki podatku.
1% mog─ů przekaza─ç r├│wnie┼╝ emeryci, pod warunkiem jednak, ┼╝e samodzielnie wype┼éni─ů PIT-37 na podstawie PIT -u otrzymanego z ZUS. Podatnicy, kt├│rzy zdecydowali si─Ö na rozliczenie podatku przez pracodawc─Ö nie maj─ů mo┼╝liwo┼Ťci przekazania 1%.
2. Wybierz organizacj─Ö po┼╝ytku publicznego (OPP), kt├│rej chcesz przekaza─ç 1%
Wykaz organizacji po┼╝ytku publicznego, kt├│rym podatnicy mog─ů przekaza─ç 1% przy rozliczeniach za 2013 r. publikowany jest na stronach Departamentu Po┼╝ytku Publicznego MPiPS w Aktualno┼Ťciach. Tutaj dost─Öpny jest aktualny wykaz (z numerami kont bankowych).
Uwaga! Wykaz OPP uprawnionych do otrzymywania 1% za 2013 r. b─Ödzie aktualizowany jeszcze dwa razy. Zgodnie z przepisami opublikowany by─ç powinien najpierw do 15 lutego, a nast─Öpnie do 15 marca 2014 r.
Wykaz organizacji uprawnionych do zbierania 1% mo┼╝na znale┼║─ç tak┼╝e w internetowej bazie organizacji po┼╝ytku publicznego w portalu ngo.pl.
Na li┼Ťcie znajduj─ů si─Ö organizacje, kt├│re maj─ů prawo otrzymywa─ç 1%, tzn.:
  • otrzyma┼éy status OPP do dnia 30 listopada 2013 r. w┼é─ůcznie;
  • wype┼éni┼éy obowi─ůzki sprawozdawcze: w odpowiednim terminie sporz─ůdzi┼éy i przes┼éa┼éy do Ministerstwa Pracy i Polityki Spo┼éecznej roczne sprawozdania merytoryczne oraz finansowe;
  • w Krajowym Rejestrze S─ůdowym nie ma informacji o rozpocz─Öciu ich likwidacji lub o og┼éoszeniu upad┼éo┼Ťci
3. Wype┼énij odpowiedni─ů rubryk─Ö w rocznym zeznaniu podatkowym (PIT-36, PIT-36L, PIT-37, PIT-28, PIT-38) Po wyliczeniu, ile podatku b─Ödziemy mieli do zap┼éacenia w tym roku, w odpowiednich rubrykach zeznania podatkowego (kt├│re zatytu┼éowane s─ů „Wniosek o przekazanie 1% podatku nale┼╝nego na rzecz organizacji po┼╝ytku publicznego OPP”) wpisujemy numer pod jakim widnieje w Krajowym Rejestrze S─ůdowym organizacja, kt├│rej chcemy przekaza─ç 1% nale┼╝nego podatku (art. 45c ust.3 ustawy o pdof). Numer ten znajdziemy na li┼Ťcie publikowanej przez Ministra Pracy i Polityki Spo┼éecznej, a tak┼╝e w bazie ngo.pl.
Uwaga! Zanim wpiszemy numer KRS – upewnijmy si─Ö, ┼╝e wybrana przez nas organizacja znajduje si─Ö w wykazie OPP uprawnionych do otrzymywania 1% za 2013 rok. Mo┼╝e si─Ö okaza─ç, ┼╝e organizacja, kt├│r─ů wspierali┼Ťmy od lat, w tym roku nie znalaz┼éa si─Ö w wykazie. W├│wczas nie mo┼╝emy jej przekaza─ç 1% podatku.
Uwaga! Je┼╝eli b┼é─Ödnie wpiszemy numer KRS organizacji do formularza PIT, w├│wczas urz─ůd skarbowy zwr├│ci si─Ö do nas z pro┼Ťb─ů o poprawienie tego b┼é─Ödu. Mo┼╝e to uczyni─ç korespondencyjnie lub poprzez telefon albo e-mail (o ile podamy odpowiednie dane kontaktowe w zeznaniu).
Opr├│cz numeru KRS wybranej organizacji, w rubrykach PIT-u wpisujemy tak┼╝e kwot─Ö, kt├│r─ů chcemy przekaza─ç dla OPP, nie mo┼╝e ona jednak przekracza─ç 1% podatku nale┼╝nego, wynikaj─ůcego z zeznania podatkowego, po zaokr─ůgleniu do pe┼énych dziesi─ůtek groszy w d├│┼é (art. 45c ust. 1 ustawy o pdof).
Na jednym formularzu PIT podatnik mo┼╝e przekaza─ç odpis 1% tylko jednej organizacji. Je┼Ťli jednak podatnik rozlicza si─Ö na wi─Öcej ni┼╝ jednym formularzu (ma r├│┼╝ne rodzaje przychod├│w, np. z pracy i dochody z papier├│w warto┼Ťciowych) – w ka┼╝dym z nich mo┼╝e wskaza─ç inn─ů organizacj─Ö po┼╝ytku publicznego.
Podatnik w sk┼éadanym zeznaniu podatkowym mo┼╝e poda─ç dodatkowe informacje, kt├│re w jego ocenie mog─ů mie─ç wp┼éyw na rozdysponowanie pieni─Ödzy z 1% przez organizacj─Ö po┼╝ytku publicznego (np. wskaza─ç na konkretny cel). Przeznaczona jest na to specjalna rubryka „Informacje uzupe┼éniaj─ůce” (poz. 127, 129 – PIT-28, poz. 312, 314 – PIT-36, poz. 97, 99 – PIT-36L, poz. 133, 135 – PIT-37, poz. 60, 62 – PIT-38, poz. 53, 55 – PIT-39). Informacje te zostan─ů przes┼éane organizacji po┼╝ytku publicznego jako uszczeg├│┼éowienie przekazanych kwot.
Podatnik ma prawo wyrazi─ç zgod─Ö na podanie swych danych osobowych (imienia, nazwiska oraz adresu) organizacji po┼╝ytku publicznego (art. 45c ust. 5 ustawy o pdof). Informacje te przekazuje OPP urz─ůd skarbowy. Zgod─Ö podatnik wyra┼╝a w formularzu PIT, zakre┼Ťlaj─ůc odpowiedni─ů rubryk─Ö (poz. 128 – PIT-28, poz. 313 – PIT-36, poz. 98 – PIT-36L, poz. 134 – PIT-37, poz. 61 – PIT-38, poz. 54 – PIT-39).
UWAGA! Portal ngo.pl, we wsp├│┼épracy z firm─ů Firma PITax.pl, umo┼╝liwia ┼éatwiejsze wype┼énienie deklaracji PIT i przekazanie 1%. Przy rozliczaniu podatku za 2013 rok mo┼╝na skorzysta─ç z darmowej aplikacji internetowej pitax.pl, dost─Öpnej m.in. w bazie organizacji uprawnionych do otrzymania 1% podatku w portalu ngo.pl. Wystarczy w bazie ngo.pl odnale┼║─ç organizacj─Ö, kt├│rej chcemy przekaza─ç 1% podatku, aby jednym klikni─Öciem przej┼Ť─ç do wype┼éniania swojego PIT-u w serwisie pitax.pl. Dane organizacji zostan─ů w nim umieszczone automatycznie. Z aplikacji mo┼╝na skorzysta─ç tak┼╝e w wersji off-line. Aplikacja umo┼╝liwia wys┼éanie PIT-a przez internet do systemu e-deklaracje.gov.pl lub wydrukowanie go w spos├│b tradycyjny. Mo┼╝liwe jest tak┼╝e zapisanie wype┼énionej deklaracji PIT na dysku w┼éasnego komputera.
W aplikacji dost─Öpne s─ů wszystkie deklaracje obowi─ůzuj─ůce od 1 stycznia 2014 r: PIT-37, PIT-28, PIT-36, PIT-36L, PIT-38, PIT-39, PIT/B, D, 2K, O, Z, ZG, PIT-28/A, PIT-28/B, NIP-7, ZAP-3 (dawniej NIP-3).
4. Z┼é├│┼╝ zeznanie podatkowe i zap┼éa─ç podatek Wniosek podatnika o przekazanie 1% wybranej organizacji zostanie zrealizowany tylko wtedy, gdy podatnik zap┼éaci w pe┼énej wysoko┼Ťci nale┼╝ny podatek. Najlepiej, gdy uczyni to do ko┼äca okresu rozliczeniowego (czyli do 31 stycznia – dla rycza┼étowc├│w oraz do 30 kwietnia – dla pozosta┼éych podatnik├│w). Je┼Ťli jednak nie uda si─Ö zachowa─ç tego terminu, mo┼╝e zap┼éaci─ç podatek p├│┼║niej (z odsetkami): ma na to dwa miesi─ůce od up┼éywu terminu dla z┼éo┼╝enia zeznania podatkowego (art. 45c ust. 2 ustawy o pdof).
Pieni─ůdze – 1% podatku nale┼╝nego za 2013 r. – na konto wybranej organizacji urz─ůd skarbowy przekazuje do ko┼äca lipca 2014 r.
Z wyliczonej kwoty potr─ůcane s─ů koszty przelewu.
1% mo┼╝na przekaza─ç w zeznaniach podatkowych z┼éo┼╝onych w terminie lub w korekcie zeznania podatkowego, pod warunkiem, ┼╝e zostanie ona z┼éo┼╝ona w ci─ůgu jednego miesi─ůca od up┼éywu terminu sk┼éadania zezna┼ä podatkowych (art. 45 c ustawy o pdof). Termin sk┼éadania zezna┼ä podatkowych mija 31 stycznia (dla rycza┼étowc├│w) oraz 30 kwietnia (dla pozosta┼éych podatnik├│w).
Je┼Ťli podatnik b┼é─Ödnie zawy┼╝y┼é sw├│j podatek (i tym samym zadeklarowa┼é „za du┼╝y” 1% dla wybranej organizacji po┼╝ytku publicznego), a przy korekcie zeznania okaza┼éo si─Ö, ┼╝e podatek nale┼╝ny jest mniejszy i urz─ůd skarbowy powinien podatnikowi zwr├│ci─ç nadp┼éacone pieni─ůdze – w├│wczas (je┼Ťli pieni─ůdze zosta┼éy ju┼╝ przekazane organizacji) urz─ůd skarbowy „we┼║mie” r├│┼╝nic─Ö mi─Ödzy poprawnie obliczon─ů kwot─ů i t─ů zawy┼╝on─ů z sumy, kt├│r─ů ma zwr├│ci─ç podatnikowi (art. 77 c ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa, Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60, z p├│┼║n. zm).
O r├│┼╝nicach pomi─Ödzy 1% podatku nale┼╝nego a darowizn─ů przekazan─ů na rzecz organizacji pozarz─ůdowych czytaj tutaj: http://poradnik.ngo.pl/x/425036.

┼║r├│d┼éo: www.wiadomosci.ngo.pl